fredag 28 september 2007

Vänskap

Jag och en god vän satt på ett fik häromdagen. Det brukar bli rätt långt mellan de gånger vi ses. Trots det är vi riktigt goda vänner. I våra samtal brukar vi ofta komma in på ämnen som berör livet. Vi började diskutera vad vänskap egentligen är.
.
Men inledningsvis: Ju äldre man blir så får man färre nya vänner och blir mindre benägen att skaffa nya. Det är helt enkelt så. Man kan få jättebra kontakt med någon - göra saker tillsammans och skapa en ny relation. Ändå blir det inte relationen per definition mycket mer än kompis eller ännu värre - en bekant. För att uppfylla och behålla kriteriet vänskap krävs mer. Efter en lång diskussion kunde vi enas om fyra kriterier som bör uppfyllas för en riktigt god vän. I övrigt kan vissa relationer uppfylla tre och ändå definieras som en vänskapsrelation. Men absolut inte bara två.
.
Lojalitet är ett nyckelord och handlar om tre saker. Det handlar om att ställa upp även när vännen har dåliga dagar och har tolerans för honom/henne. Lojalitet handlar också om att det som sägs stannar mellan vännerna om inget annat blivit sagt. Lojaliteten är oerhört viktig och det som gör att två människor binds till varandra även om man inte har kontakt med varandra på ett tag. Man vet att vännen finns alltid där.
.
Öppenhet är ett måste! Utrymmet måste finnas för positiv såsom negativ kritik. Det ska inte hymlas. Punkt! Kritik från en vän ska inte ämna till att såra en personen i fråga utan syfta till att utveckla individerna och relationen.
.
En delad värdegrund. Alla människor kan ha olika åsikter i en specifik fråga. Man behöver inte ens tycka samma sak. Bara man tillåter den andra att ha en avvikande åsikt. Det här handlar om spelreglerna för en relation. Värdegrunden är oftast oskriven och utvecklas hela tiden i de prövningar som relationen möter. Inte helt enkelt att förstå.
.
Och till sist; i det långa loppet så är vänskapen lönlös om den inte alstrar positiv energi. Här tror jag inte på yin/yang eller tanken att det blir en jämn balans mellan människors positiva energi. I mötet mellan människor skapas det externt en energi. Den måste vara positiv i det långa loppet. Att undvika människor som bara genererar negativ energi är inte egoistiskt - det är smart.
.
Face the bright truth!

1 kommentar:

Anonym sa...

Läste ditt inlägg och började skriva en kommentar. Det blev mer än vad en konventionell kommentar borde vara, så skrev ett eget inlägg på min blogg istället. (reklam, reklam)